Tuesday, August 10, 2010

Controlul indirect si impozitarea

TEXT DE PE http://www.contabilul.ro/nws/a/4280/Explica-Emil-Boc:-ANAF-lucreaza-la-normele-pentru-stabilirea-impozitului-prin-controlul-indirect.html

"Metoda controlului indirect este felul prin care manelistii, dar si alte categorii sociale, vor trebui sa plateasca, asemeni tuturor cetatenilor, impozit pe veniturile obtinute". Suna bin, dar greu de realizat, daca nu , imposibil.

De ani de zile, si s-ar putea sa mai fie inca, multi ani de zile, anumite persoane nu platesc impozit, ca se face evaziune, sau chiar nu li se cer nici un ban. Iar ei se bucura si traiesc in lux, pe cand cei care platesc o ia in barba.

Tu, ca cetatean corect ce esti, incerci sa fii in ton cu legea, iti platesti la timp darile, declari exact sumele care au iesit, iar altii, se lafaie in bani, neimpozitati, ne declaratii, neceruti. Si mai rau este ca, tot de cel care plateste se ia guvernul, ca tot de la el, incearca sa stoarca si mai mult, iar saracul om, de abia mai traieste.

"ca manelistii vor fi impozitati ca orice contribuabil roman care realizeaza venituri. In opinia sefului guvernului acest lucru va fi posibil prin metoda controlului indirect." Om trai si om vedea-o si pe asta.

"Legat de evaziunea fiscala am adoptat deja OUG si normele de aplicare care creeaza un cadru legal suplimentar pentru a putea lupta cu evaziunea fiscala si rezultatele sper sa se vada si in mai multi bani la bugetul de stat. Au fost promovate prin OUG si implementate acum prin ordine ale ministrului de Finante si ale presedintelui ANAF modalitati noi de combatere a evaziunii fiscale. Si ma refer la acele metode indirecte de reconstructie a veniturilor si cheltuielilor. Metode indirecte sau un control indirect de a aprecia veniturile si cheltuielile unui contribuabil."

Mult vorba, dar nimic concret.

Poate a venit vremea sa se faca o schimbare, poate s-ar putea realiza si un control indirect prin care sa fie si restu obligati sa-si plateasca datoriile care oamenii mici ( platitori corecti ), dar tare mi-e teama, ca e doar vorba goala, si ca oricum, nu vor reusi mare lucru.

Pe mine ca om mic, ma impoziteaza, imp minim, imp profit, tva, imi pun din salariu ( care deja a fost impozitat ), niste banii intr-un cont, sau depozit, mi-l impoziteaza din nou, dar altii...il baga in buzunar, isi iau masini de lux, Q7, A8, etc...isi iau o ditamai vila, cu x conditii, se duc peste tot, canta si nu declara nimic...

"Acum, principiul de baza este acela de declaratie fiscala si de cifrele contabile pe care le depune in fata organului fiscal. Dar mai sunt si alte modalitati indirecte care din nefericire nu au fost puse in practica pana acum in Romania si care prin OUG pe care am adoptat-o am creat cadrul legal de aplicare. Avem o practica in Romania. Firme sarace si proprietari bogati ai firmelor. Iar firmele nu platesc impozite la bugetul de stat, dar ca persoana fizica ai vila, Maseratti si alte bunuri de lux in curte."

Oricum, nu o sa combata evaziunea fiscala, pt ca tot pe spaga si pile se face...si cum ala mare si cu bani are firma x, si face evaziune si tu, unu oarecare, si dornic de spaga vii pe la el, va intelegeti la o suma, mai mare, mai mica, si totul s-a rezolvat ca pana acuma. Poate o sa fie spaga mai mare, ca domne, acu a aparut si legea asta, nu mai pot sa te acopar. a, da? si cam ce suma ar acoperi. pai, stiti, cred ca xxx ar fi oarecum sufiecient.

No comments: